Kies jij ook voor lichter eten en je energieker voelen?

Kan je artrose voorkomen met gezonde (ontstekingsremmende) voeding?
12/01/2021
Verzuring van het lichaam en wat kan je er aan doen?
15/02/2021
Show all

Kies jij ook voor lichter eten en je energieker voelen?

Ik begrijp heel goed dat je niet zomaar overstapt op een gezonder voedingspatroon. Ook kan het voor sommigen moeilijk zijn om dit vol te houden. Ik at vroeger zelf eigenlijk nooit ongezond, maar ook niet echt super gezond. Dat had natuurlijk ook te maken met de leeftijd. Als je jong bent kan je lichaam heel veel aan. Bij mij was het toch altijd het gezellige eten. Iets lekkers bij de koffie, op vrijdagavond uitgebreid snacken met stokbrood en kaas en een glaasje wijn erbij, bijna elke avond een glas port met een kaaskoekje……. Ik was na het weekend wel wat zwaarder, maar in de loop van de week was het ook er weer eraf. Maar naar mate ik ouder werd gingen al die gesnoepte kilootjes er toch niet meer zo 1-2-3 weer weg. Ik wilde natuurlijk niet uitdijen, dus de vrijdag avond snack heb ik voor mijzelf afgeschaft (mijn lief snoept nog even door, maar wel beperkter). Wat ik ook opmerkte was, dat als ik l nog eens mee deed, het helemaal niet zo lekker voelde, later op de avond nog eten. Dat glas wijn viel ook niet meer zo goed. Herkenbaar? Ben ik hierdoor ongezelliger geworden? Natuurlijk niet! Het is ook niet zo dat ik nooit meer iets lekkers van mijn ontzettend goede bakker neem, maar het is een uitzondering en dan geniet ik er echt van (zonder schuldgevoel achteraf).

Een beetje fout op zijn tijd doe ik nog wel…maar zelden!

Je maakt het je lichaam heel erg moeilijk, als je ongezond, te veel, te vaak en te laat eet en teveel alcohol gebruikt. Je spijsvertering krijgt het echt zwaar als al het te vele en ongezonde eten en drinken verwerkt moet worden. Hoe ouder je wordt, hoe minder blij je spijsvertering (vooral je lever) er van wordt als je een ongezond, zwaar eetpatroon op na houdt.

Je lichaam maak je wel blij als je licht eet. Als je kiest voor echte, pure voeding. Lekker veel groenten en fruit, liefst biologisch, veel olijfolie, veel vis, af en toe vlees. Snelle, bewerkte koolhydraten (witte rijst, (tarwe)brood, pasta, aardappelen) heel erg beperken, want zij laten je bloedsuikerspiegel schommelen, waardoor je snel weer trek hebt, maar je ook gauw moe voelt. Onbewerkte, vezelrijke koolhydraten zoals in fruit, havermout, volle graankorrels kunnen wel.

Probeer ook om maar drie maaltijden per dag te gebruiken. Als je toch trek krijgt, kies dan voor een verantwoord tussendoortje zoals een stuk fruit, een handje noten (gebrand en ongezouten). Ik neem dan graag een zelf gemaakte mueslireep. Ze zijn super lekker en bevatten alleen maar gezonde ingrediënten.

Belangrijk is dat, je als het even kan, niet later dan 20.00 uur ’s avond nog iets eet, zodat je spijsvertering niet de hele nacht nog aan het verteren is, waardoor je ook slechter slaapt. Voordeel is ook dat je lichaam aan al de belangrijke taken toe komt wat het voornamelijk in de nacht doet namelijk onder andere cellen vernieuwen en ontgiften. Maar ook het drinken van alcohol voor het slapen gaan is funest.

Stel dat je voor het slapengaan een paar wijntjes drinkt, dan kunnen je hersenen zich daarna minder goed ontgiften. Alcohol is een zware toxische stof en het lichaam geeft er in de afbraak daarom de voorrang aan. Als je alcohol drinkt, kun je dat maar beter rondom de maaltijd doen, de alcohol wordt dan minder snel in het bloed opgenomen en ben je tegen de tijd dat je gaat slapen weer nuchter en kun je beter profiteren van je nachtrust.

Door mijn lichtere eetpatroon voel ik mij letterlijk licht. Als je er eenmaal aan gewend bent, dat je wel lekker gegeten hebt, en je lichaam gevoed hebt met veel gezonde voedingsstoffen, maar je daarna niet vol voelt, wil je echt niet meer anders. Het helpt echt om je energieker en vitaler te voelen.

1 Comment

  1. […] Een ongezonde leefstijl werkt leververvetting in de hand. Alcohol, cafeïne, zout, zuur, synthetische toevoegingen (inclusief een aantal E-nummers) bepaalde medicamenten, maar ook te veel vet en suikerrijke voeding, zorgen ervoor dat de lever heel hard moet werken . De energie die de lever nodig heeft voor alle werkzaamheden, komen wij uiteindelijk tekort en voelen ons futloos en vermoeid. Misschien herken je dat gevoel na een volumineuze maaltijd met de nodige glaasjes wijn. Je lever is nu hard aan het werk. (Zie ook mijn blog over lichter eten). […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *