10 gram kiemen bevat net zoveel beschermende stofjes als 300 tot 500 gram broccoli!
Even een kleine uitleg:
Kiemen zijn de uitlopers van pitten, zaden, bonen, granen of noten. Tijdens het kiemen stijgt de hoeveelheid voedingsstoffen enorm. Vitaminen nemen gemiddeld met 600 % toe!
Het zaad van een plant is voor de mens niet verteerbaar, maar met enkel wat water en warmte, gebeurt het wonder en kunnen we het zaad veranderen in een verteerbaar en een ontzettend gezond voedingsmiddel. Kiemen zitten vol levenskracht en zijn goed voor onze vitaliteit!
Als we kiemen eten, eten we in principe de hele plant: de wortel, de stengel, de bloem, het blad. Bij een kiem eet je alles wat uiteindelijk in de volgroeide plant zit. Alle vitamines, mineralen, spoorelementen, eiwitten, koolhydraten zitten in de kiem. Super gezond dus!
Elke soort kiemen heeft specifieke eigenschappen wat voedingsstoffen betreft. Als je veel combineert heb je het meeste profijt. De bekendste zijn tuinkers en taugé. Maar je kunt ook radijskiemen of broccolikiemen kopen.
Ik eet kiemen graag op een cracker of een volkoren speltboterham met avocado, of met tomaat en ei, als topping van een kopje soep of strooi ik een handje over een salade.
Broccolikiemen bijvoorbeeld zitten o.a. boordevol beschermende stoffen, natuurlijke gifstoffen die de plant beschermen tegen insecten en larven. Deze speciale stofjes (glucosinolaten) zijn werkzaam in ons lichaam. Zij kunnen o.a. helpen kankercellen uit te schakelen, helpen de lever bij het ontgiften, dit is wederom belangrijk om kanker te voorkomen. Verder helpen zij bij het verwijderen van chemische stoffen (Xeno-oestrogenen) uit ons lichaam.
Je kunt kiemen kopen bij de natuurvoedingswinkel of in de supermarkt. Je moet wel goed op de houdbaarheidsdatum letten. Je kunt de kiemen ook eenvoudig zelf kweken in een kiempotje of een kiemtoren, uit biologische zaden. Dan heb je natuurlijk nog veel meer keuze dan wanneer ze al gekiemd koopt. Op internet vind je veel uitleg hoe je dit moet doen en waar je kiempotjes kunt kopen.