De Topmedewerker van ons lichaam: de lever

Kiemen zitten vol levenskracht en zorgen voor energie en vitaliteit!
09/03/2021
7 Weetjes over kokosolie
05/05/2021
Show all

De Topmedewerker van ons lichaam: de lever

Onze lever is van vitaal belang, zij werkt heel efficiënt en klaagt niet gauw, ook als het niet zo goed met haar gaat. De lever is het belangrijkste orgaan voor onze stofwisseling. Ze ligt in de rechte bovenbuik, onder het middenrif en weegt ongeveer 1,5kg.

De taken van deze medewerker

Via de poortader komen heel veel verschillende stoffen vanuit de darm naar de lever. Dit zijn de voedingstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten, de vitaal stoffen, de vitamines en mineralen, maar ook gifstoffen en andere schadelijke producten. Met al deze stoffen moet de lever om kunnen gaan. Dat kan ze heel goed: ze verwerkt, ze slaat op, ze produceert, stuurt door en ontgift.

  • De vetten, koolhydraten, eiwitten en vitamines worden verwerkt en zo nodig ook opgeslagen. De glucose bijvoorbeeld, wordt bij een teveel opgeslagen en kan als er weer behoefte is in de vorm van glycogeen weer afgegeven worden.
  • Een van haar eerste taken is het ontgiften en afbouwen van alcohol, medicamenten en andere gifstoffen. Hier hoort ook kant-en-klare voeding bij, deze bevat ook afvalstoffen.
  • Productie van ca. 1 liter galsap per dag voor de vertering van vetten.
  • Productie van eiwitten voor de bloedstolling.
  • Omzetten van eiwitten in glucose
  • Hormonen, zoals oestrogeen, omzetten, zodat deze verwerkt kunnen worden.
  • Filteren van bacteriën, afgestorven of defecte cellen uit het bloed.
  • Opslag van vitamines (A, B1, B2, B11, B12, D) en ijzer.

Dit is een beknopte opsomming van taken die de lever voor ons lichaam verricht, deze zijn van levensbelang. Ondanks de vele werkzaamheden klaagt deze medewerker zelden. Vermoeidheid noemt men weleens de pijn van de lever. Echte pijn geeft zij alleen in de vorm van koliek als galsappen niet meer kunnen afvloeien door de blokkade van een galsteen. Ziekteverschijnselen krijgen pas in loop van tijd de bovenhand en worden dus niet zo snel ontdekt.

Symptomen die met een zieke lever te maken kunnen hebben

  • Vermoeidheid, slecht concentratievermogen
  • Spijsverteringsklachten
  • Misselijkheid en overgeven
  • Druk in de rechte bovenbuik
  • Huidklachten
  • Verstoorde bloedstolling
  • Vochtophoping in de benen of in de buik

Leververvetting: een vaak voorkomende klacht

Een ongezonde leefstijl werkt leververvetting in de hand. Alcohol, cafeïne, zout, zuur, synthetische toevoegingen (inclusief een aantal E-nummers) bepaalde medicamenten, maar ook te veel vet en suikerrijke voeding, zorgen ervoor dat de lever heel hard moet werken . De energie die de lever nodig heeft voor alle werkzaamheden, komen wij uiteindelijk tekort en voelen ons futloos en vermoeid. Misschien herken je dat gevoel na een volumineuze maaltijd met de nodige glaasjes wijn. Je lever is nu hard aan het werk. (Zie ook mijn blog over lichter eten).

Wat kunnen we doen om goed voor onze lever te zorgen?

  • “Lichter eten” Beperk alcohol en cafeïne, eet minder en minder vaak.
  • Vele soorten groenten, fruit, specerijen en kruiden steunen de lever bij het ontgiften, vooral bittere voedingsmiddelen (witlof, rucola, andijvie ,radijs, grapefruit). Maar ook groene bladgroenten, broccoli, spruiten, wortel, koolsoorten. Specerijen zoals kurkuma (recept Golden milk), peper, kaneel, gember, maar ook bieslook en rozemarijn, zijn heilzaam voor de lever. Uien, kiemen, zaden, avocado, bosbessen zijn ook uitermate werkzaam. Als je gevarieerd groenten, fruit, kruiden en specerijen gebruikt zorg je goed voor je lever.
  • Drink  ruim kruidenthee, groene thee en water, zodat de gifstoffen ook afgevoerd kunnen worden.
  • Eet ruim basisch voedsel, dit ondersteund de lever enorm (zie ook mijn blog over verzuring)
  • Ruime pauzen tussen de maaltijden geven de lever ook tijd om alle processen aan te kunnen.
  • 1 dagje (sap)vasten helpt ook om te ontgiften.

Een beetje vervuiling kan de lever aan, maar als het te veel wordt kan het lichaam het niet meer wegwerken en stapelen de afvalstoffen zich op en ontstaan er klachten.

Het is goed te weten dat wij door een gezonde leefstijl; “levervriendelijke”, gezonde voeding, matig gebruik van alcohol, voldoende beweging en een gezond gewicht kunnen zorgen dat wij de lever niet overbelasten. Als je gezond eet kan je makkelijk een keer een maaltijd overslaan, dit versterkt je gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *