7 Weetjes over kokosolie

De Topmedewerker van ons lichaam: de lever
27/03/2021
De grote gezondheidswinst van gevarieerd eten
03/06/2021
Show all

7 Weetjes over kokosolie

Over kokosolie worden nogal verschillende meningen op na gehouden. Is het gezond of toch ongezond? Dat het ongezond zou zijn komt door het feit dat het een verzadigd vet is, net zoals bijvoorbeeld roomboter en het vet in vlees en zuivel. Verzadigde vetten zouden een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten, omdat zij de cholesterolspiegel zouden verhogen. Een recente studie over kokosolie kan geen directe link vinden tussen kokosolie en hart- en vaatziekten. Ook wordt steeds meer door wetenschappers betwist dat een hoger cholesterol de oorzaak zou zijn van hart- en vaatziekten. Wel zou er een verband zijn met ontstekingen.

Kokosolie is geen gewoon verzadigd vet, maar bevat voor 65% zogenaamde middellangeketenvetzuren (MCT genoemd / Medium-Chain Triglyceride)). Deze vetten zijn gemakkelijk te verteren en worden in ons lichaam o.a. aangewend voor de energievoorziening in onze cellen, net als glucose. Ze zijn daarbij een schone en snelle brandstof en ze worden daarom ook niet gebruikt voor vetopslag. Ook vragen MCT’s geen energie van de lever, gal en alvleesklier om te helpen bij de vertering, zoals alle andere vetten. MCT’s hebben dan ook niets te maken met de cholesterolstofwisseling in je lever en ze verhogen dus ook niet je cholesterol!  

7 weetjes

  1. Vooral voor onze hersenen zijn de MCT-vetzuren uit kokosolie een belangrijke energiebron. De hersenfuncties van Alzheimerpatiënten kunnen zelfs met kokosolie verbeteren.
  2. Het laurinezuur in kokosolie kan bacteriën, virussen en schimmels doden, infecties kunnen hiermee worden voorkomen en worden bestreden. In je darmen moeten de voedingstoffen (vitaminen en mineralen) die je eet worden opgenomen in je bloed. Als je darmen niet goed werken gebeurt dit onvoldoende. Kokosolie kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen uit een zieke darm beter worden opgenomen. Dit is een groot voordeel bij allerlei verschillende darmaandoeningen (zoals de ziekte van Crohn) en (gluten)allergieën.
  3. Kokosolie is een plantaardig verzadigd vet en is daarmee ideaal om in te bakken, net zoals roomboter en ghee, de dierlijke verzadigde vetten. Onverzadigde plantaardige olie zoals olijfolie is ook prima, maar je moet er wel op letten dat de olie niet te heet wordt, anders ontstaan er schadelijke stoffen.
  4. Ook voor uitwendig gebruik voor de huid is het geschikt om vocht in te brengen. Heb je last van huidziektes zoals psoriasis, eczeem, roos of andere huidschilfertjes? Eet én smeer dan kokosolie, de ontstekingsremmende werking zal je helpen.
  5. Kokosolie kan helpen bij het afvallen. In een studie is aangetoond dat een gematigde consumptie (15 tot 30 gram) van middellangeketen vetzuren (MCT) er voor zorgt dat je dagelijks 5% meer energie verbrand. Het kan ook de eetlust remmen.
  6. Kokosolie geeft heel snel energie.
  7. MCT olie is ook te koop in een fles, erg handig om een scheutje toe te voegen b.v. aan een gezonde smoothie.

Eigenlijk bestaan er geen ongezonde vetten. Waar het om gaat is de juiste balans van de
onverzadigde plantaardige vetzuren; omega 3 – 6 – 9 en verzadigde vetten.

Wat ons lichaam niet nodig heeft zijn transvetten. Transvetten ontstaan bij het industrieel harden van plantaardige oliën. Je vindt ze vooral in bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klare sauzen, dressings, margarines, zoutjes, koek, snoep, bepaalde toetjes en gebak. Transvetten zijn schadelijk voor de gezondheid.

Conclusie:

Vervang dus niet ál je andere gezonde vetten door kokosolie. Variatie is en blijft heel belangrijk voor een goede gezondheid. Omdat we tegenwoordig niet veel zware, fysieke arbeid verrichten, is het wel zaak om verzadig vet (met veel calorieën) matig te gebruiken.

Gebruik wel de biologische, niet ontgeurde kokosolie extra vierge in een glazen pot, dan ben je zeker van een goede kwaliteit. Goedkopere versies kunnen gemaakt zijn verschimmelende kokospulp en is niet goed voor je gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *