Het is Sinterklaastijd en er wordt weer lekker gesmikkeld van kruidnootjes, speculaas en tai-tai en niet te vergeten Lebkuchen, een lekkernij die in de Adventstijd in Duitsland gegeten wordt , waar ik vandaan kom. Kaneel is hét specerij dat hieraan de lekkere en specifieke smaak aan geeft.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kaneel?
Wist je dat er twee soorten kaneel bestaan?
Je hebt Cassiakaneel, die het meest in de supermarkt ligt en komt oorspronkelijk uit Zuid-China. Cassia is de goedkopere variant en smaakt kruidiger en wat scherper. Het wordt al heel lang gebruikt bij het koken en in de traditionele Chinese geneeskunde.
Ceylon, of ‘echte’ kaneel, komt uit Sri Lanka en de zuidelijke delen van India. Deze soort is wat milder van smaak en een stuk duurder dan Cassia.
Is er een verschil wat de gezondheidsvoordelen betreft?
Er bestaan misschien kleine verschillen, maar er is geen algemeen onderzoek dat de gezondheidsvoordelen van Ceylon ten opzichte van Cassia heeft onderzocht. Dus beide soorten kaneel hebben boven genoemde gezondheidsvoordelen.
Er is wel één groot verschil: Cassia bevat coumarine, wat giftig kan zijn.
Coumarine is een stof die van nature in verschillende plantensoorten voorkomt.In onderzoek bij knaagdieren werd lever, nier en longschade en zelfs kanker vastgesteld. Bij mensen zijn enkele gevallen bekend. Cassiakaneel bevat wel 250 keer meer coumarine dan ceylonkaneel. Als je veel kaneel eet, is het raadzaam ceylon te gebruiken, omdat je bij cassia al snel te veel coumarine binnen krijgt. Coumarine kan ook de bloedstolling remmen.
Het voedingscentrum vermeldt: Coumarine is een aromastof (plantengifstof) die van nature voorkomt in kaneel. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend.
Conclusie: Bij matig gebruik is kaneel ongevaarlijk. Het gebruik van Ceylon kaneel is aan te raden, omdat deze van betere kwaliteit en ook veiliger is.
Lekker veel speculaas snoepen?
Nu weten we dat Ceylon kaneel heel veel gezondheidswinst kan geven. Toch moeten we het snoepen van alle lekkernijen waar kaneel inzit niet overdrijven. Want de andere ingrediënten (suiker tarwebloem, spijs etc. en niet te vergeten alle kleur- en smaakstoffen, zijn niet gezondheidsbevorderend. Dus, geniet met mate!
Nog een paar tips:
(Boekweit)pannenkoekjes met appeltjes en kaneel erop zijn super lekker en heel gezond.
Tijdens het zetten van filterkoffie kun je wat kaneel aan de koffie toevoegen. Volgens onderzoek kan kaneel een piek in de bloedglucosespiegel helpen verlagen.
Niet te vergeten de Golden Milk met de ontstekingsremmende specerijenmix kaneel-kurkuma-gember. Het recept vind je ook op de website onder tips.