Verhoogd cholesterol door verzadigde vetten? Het is ons tientallen jaren verteld, dat verzadigd vet het cholesterol verhoogd. Maar dit is achterhaald, want uit veel wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat dit niet klopt. Een belangrijke energiebron, naast de koolhydraten, zijn de gezonde vetten.
Er zijn nog steeds mensen die denken dat je ziek wordt door het eten van verzadigd vet.
Natuurlijk zijn er ook ongezonde vetten naast de gezonde, en het is belangrijk om dit verschil te kennen. Het is goed te weten dat je eigen vetcellen de grootste energievoorraad van je lichaam zijn. Vetten verbranden voor energie is gezond voor je lichaam, zowel het verbranden van eigen vetcellen, als ook het verbranden van vetten uit voeding; het is veel gezonder dan uit de glucose uit koolhydraten.
Je krijgt geen snelle energie-boost uit vet, maar je energieniveau blijft gelijkmatig en je lichaam zeurt niet steeds weer om eten (wat bij de verbranding van koolhydraten eerder het geval is), het lichaam weet dat er genoeg brandstof aanwezig is.
Eigenlijk bestaan er geen ongezonde vetten. Waar het om gaat is de juiste balans van de onverzadigde vetzuren; omega 3 – 6 – 9 en verzadigde vetten. Wat ons lichaam niet nodig heeft zijn transvetten. Even een korte uitleg:
Transvetten ontstaan bij het industrieel harden van plantaardige oliën. Je vindt ze vooral in bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klare sauzen, dressings, margarines, zoutjes, koek, snoep, bepaalde toetjes en gebak. Transvetten zijn schadelijk voor de gezondheid.
Omega 3 – omega 6 – omega 9 vetzuren en verzadigde vetten – wat zijn de verschillen?
Bronnen van omega-3 vetzuren (remmen ontstekingen): zo veel mogelijk gebruiken. Zeewier, zeekraal, wakame, kombu, groente bladgroenten, chiazaad, lijnzaad(olie), vette vis (haring, makreel, sardientjes, zalm, pompoenpitten(olie), walnoten(olie). De oliën koud gebruiken. Vlees, zuivel, eieren van dieren die buiten gelopen en gegraasd hebben.
Bronnen van omega-6 vetzuren (stimuleren ontstekingen): heel beperkt gebruiken, want hier krijgen we al gauw te veel binnen in kant en klare voedingsmiddelen (koek, snoep, snacks etc.), alle voedingsmiddelen uit de bio-industrie, al onze halvarines, margarines, bak en braadboters etc. zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie, noten, pitten, zaden.
Uit noten, zaden, wild vlees, is het prima. Gebruik liever geen zonnebloemolie, want dat wordt ook al in brood en in kant en klaar producten gebruikt.
Bronnen van omega-9 vetzuren zijn beter bestand tegen verhitting dan omega 3 en omega 6 vetzuren. Olijfolie, hazelnoten(olie), amandel(olie),avocado(olie). Bij verhitting van omega 9 oliën, zoals extra vierge olijfolie, gaan er wel wat waardevolle stoffen als antioxidanten verloren, maar de olie zelf kan er wel tegen. Op niet al te hoge temperaturen (lager dan 170 graden) bakken of wokken in olijfolie kan prima.
Bronnen van verzadigde vetzuren: deze zijn heel geschikt voor bakken en braden: vlees, zuivel, roomboter, kokosolie of ghee (en zit het meest in moedermelk!). Kokosolie is een bijzonder vet; zie hier ook in mijn eerdere blog.https://energiekdoorhetleven.wordpress.com/2021/05/05/7-weetjes-over-kokosolie/
Conclusie
We werden krampachtig gewaarschuwd voor het vermijden van verzadigd vet. Maar sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet, bevatten óók belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid. Denk hierbij aan eieren, vlees en chocolade. Eieren bevatten ook heel veel goed opneembare eiwitten, en daarnaast ook nog eens jodium, vitamine D en choline. Vlees is bron van vitamine B12. Donkere chocolade bevat veel vezels en mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, zink en selenium.
Geraffineerde koolhydraten en suiker beïnvloeden onze gezondheid nadelig, daarom is het kijken naar alleen verzadigd vet, kortzichtig. Men zou meer moeten waarschuwen voor junkvoed, dat meestal zeer rijk is aan verzadig vet.
Het gaat om het totaalplaatje van het voedingsmiddel, de maaltijd en het voedingspatroon.
Het advies om verzadigd vet tot het minimum te beperken, kan ervoor zorgen dat mensen zichzelf gezonde, voedingsmiddelen, die rijk aan verschillende voedingsstoffen zijn, ontzeggen. Ook hier geldt weer: variatie en matig eten!