Heb jij vaker last van brandend maagzuur of oprispingen na het eten?

Dit zou je over buikvet moeten weten
29/12/2021
Wortels – onder gewaardeerd Super-food
02/04/2022
Show all

Heb jij vaker last van brandend maagzuur of oprispingen na het eten?

Wist je dat je dat je al vanaf je 50e te maken kan krijgen met een tekort aan maagzuur?

In dit artikel leg ik uit wat de oorzaken zijn van te veel of te weinig maagzuur; de symptomen, de oorzaken en tips om klachten te verhelpen of te voorkomen.

Brandend maagzuur komt niet alleen voor bij een te veel aan maagzuur. Zuurbranden komt meestal voor bij een tekort aan maagzuur. Dan wordt het eten slechter verteerd en ontstaan gistingsprocessen van koolhydraten en bederf van eiwitten. Dit leidt tot productie van zuren , die een brandend gevoel in de maag veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken ervan?

Wat zijn de oorzaken van te veel of te weinig maagzuur?

Bij een teveel aan maagzuur heb je vaak oprispingen op een lege maag. Dit komt meestal voor bij mensen met heel veel stress en kan ook een voorloper zijn van een maagzweer.

Verdere symptomen kunnen zijn:

  • maagpijn
  • zure smaak in de mond
  • brandend maagzuur bij het liggen
  • diarree
  • veel transpiratie en warmte aanvallen
  • veel boeren
  • slikken gaat moeizaam
  • historie van maagzweren of gastritis of andere ontstekingen in je lichaam

Bij een tekort heb je de oprispingen vaak de eerste 2 uren na de maaltijd.

Verdere symptomen kunnen zijn:

  • slechte adem, slechte lichaamsgeur
  • opgeblazen, zwaar, vol gevoel na het eten
  • vermoeidheid (ook geestelijk, denk ook dus aan depressieve klachten)
  • brandend maagzuur
  • moeilijk wakker worden, zwaar gevoel
  • verstoorde spijsvertering
  • gasvorming
  • misselijkheid
  • weinig tot geen transpiratie
  • maag raakt makkelijk van streek, maagpijn
  • overgeven

Een korte uitleg

Voor een goede spijsvertering is voldoende maagzuur nodig, want de spijsvertering begint al in je maag, sterker nog al in je mond (denk aan iets lekkers en het water loopt je in de mond) . Vooral voor de vertering van eiwitten. Om eiwitten te kunnen verteren, moet je maag voldoende maagzuur aanmaken. Alleen in een zuur milieu worden eiwitten goed ‘in stukjes geknipt’. Gebeurt dit niet goed, dan worden eiwitten niet goed afgebroken in aminozuren. De niet goed afgebroken eiwitten worden uiteindelijk doorgelaten naar je darmen, die je darmflora flink in de war kunnen sturen.

Maagsap hebben we nodig voor de spijsvertering en het maagslijmvlies speelt een belangrijk rol in de aanmaak van maagsap waarvan maagzuur een onderdeel van is. Een minder goed opgebouwd slijmvlies met ontstekingen remt de productie van maagsap.

Veel medicijnen, waaronder maagzuurremmers, verstoren de opname van vitale voedingstoffen. Als onze maag de voedselbrij niet heel zuur heeft gemaakt met behulp van maagzuur, kunnen heel veel voedingsstoffen niet goed worden opgenomen.

Het tegenstrijdige is dat als je te weinig maagzuur aanmaakt, je na de maaltijd vaak oprispend maagzuur kunt ervaren. Eten blijft te lang in je maag ‘hangen’ bij een maagzuurtekort: het beetje maagzuur dat je dan wel aanmaakt kan dan tot maagzuuroprispingen leiden. Maagzuurremmers die vaak voorgeschreven worden, zullen het probleem uiteindelijk alleen maar verergeren, omdat je dan nóg minder maagzuur aanmaakt.

Wat speelt een maagzuurtekort in de hand

  • Gebruik van ontstekingsremmer en maagzuurremmer
  • Te veel eten te vaak, te heet of te koud eten en drinken
  • Te sterk gekruid voedsel
  • Te veel drinken bij het eten (het maagzuur wordt verdund)
  • Te veel snelle koolhydraten
  • Te veel zuurvormend eten
  • Koffie en alcohol, zuurhoudende dranken
  • Niet goed kauwen
  • Te kort aan voedingsstoffen zoals zout, mineralen (zoals magnesium) en sporenelementen, vitamine B1, jodium- en/of zink. Ons huidige voedsel is vaak bewerkt en geraffineerd, zodat dergelijke tekorten zeker op de loer kunnen liggen.

Weetje: Een lepel rauwe havervlokken wil nog wel eens helpen bij acute klachten van terugstromend maagzuur. Even goed kauwen en je bent snel van je zuurklachten af. Dit helpt beter als maagzuurremmers zoals Rennie, Gaviscon, Zantac etc.

Enkele tips die maagzuurproblemen kunnen verhelpen of voorkomen

  • Voeg Keltisch zeezout of toe aan je menu. Zout is natriumchloride, de chloride gaat naar je maagzuur.
  • Voeg zuren als appelazijn of gefermenteerde groentes zoals zuurkool toe aan je menu.
  • Eet voeding met betaïne zoals bieten, broccoli, spinazie, vis en peulvruchten. Betaïne kan je maag helpen om meer maagzuur te produceren.
  • Neem voor de maaltijd een scheutje verdunde citroensap, appelazijn, molkosan of Keltisch zeezout om de maagzuurproductie te activeren.
  • Drink gemberthee of voeg verse gember toe aan je favoriete thee, gember ondersteunt je spijsverteringsstelsel.
  • Probeer stress te vermijden, eet niet op momenten van veel stress.
  • Zet het hoofdeinde van je bed wat hoger als je er ’s nachts last van hebt (of gebruik kussens)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *