Wist je dat je dat je al vanaf je 50e te maken kan krijgen met een tekort aan maagzuur?
In dit artikel leg ik uit wat de oorzaken zijn van te veel of te weinig maagzuur; de symptomen, de oorzaken en tips om klachten te verhelpen of te voorkomen.
Brandend maagzuur komt niet alleen voor bij een te veel aan maagzuur. Zuurbranden komt meestal voor bij een tekort aan maagzuur. Dan wordt het eten slechter verteerd en ontstaan gistingsprocessen van koolhydraten en bederf van eiwitten. Dit leidt tot productie van zuren , die een brandend gevoel in de maag veroorzaken.
Wat zijn de oorzaken ervan?
Bij een teveel aan maagzuur heb je vaak oprispingen op een lege maag. Dit komt meestal voor bij mensen met heel veel stress en kan ook een voorloper zijn van een maagzweer.
Verdere symptomen kunnen zijn:
Bij een tekort heb je de oprispingen vaak de eerste 2 uren na de maaltijd.
Verdere symptomen kunnen zijn:
Voor een goede spijsvertering is voldoende maagzuur nodig, want de spijsvertering begint al in je maag, sterker nog al in je mond (denk aan iets lekkers en het water loopt je in de mond) . Vooral voor de vertering van eiwitten. Om eiwitten te kunnen verteren, moet je maag voldoende maagzuur aanmaken. Alleen in een zuur milieu worden eiwitten goed ‘in stukjes geknipt’. Gebeurt dit niet goed, dan worden eiwitten niet goed afgebroken in aminozuren. De niet goed afgebroken eiwitten worden uiteindelijk doorgelaten naar je darmen, die je darmflora flink in de war kunnen sturen.
Maagsap hebben we nodig voor de spijsvertering en het maagslijmvlies speelt een belangrijk rol in de aanmaak van maagsap waarvan maagzuur een onderdeel van is. Een minder goed opgebouwd slijmvlies met ontstekingen remt de productie van maagsap.
Veel medicijnen, waaronder maagzuurremmers, verstoren de opname van vitale voedingstoffen. Als onze maag de voedselbrij niet heel zuur heeft gemaakt met behulp van maagzuur, kunnen heel veel voedingsstoffen niet goed worden opgenomen.
Het tegenstrijdige is dat als je te weinig maagzuur aanmaakt, je na de maaltijd vaak oprispend maagzuur kunt ervaren. Eten blijft te lang in je maag ‘hangen’ bij een maagzuurtekort: het beetje maagzuur dat je dan wel aanmaakt kan dan tot maagzuuroprispingen leiden. Maagzuurremmers die vaak voorgeschreven worden, zullen het probleem uiteindelijk alleen maar verergeren, omdat je dan nóg minder maagzuur aanmaakt.
Weetje: Een lepel rauwe havervlokken wil nog wel eens helpen bij acute klachten van terugstromend maagzuur. Even goed kauwen en je bent snel van je zuurklachten af. Dit helpt beter als maagzuurremmers zoals Rennie, Gaviscon, Zantac etc.