De laatste tijd krijgt de darmgezondheid steeds meer aandacht en heel terecht. De darmen zijn ontzettend belangrijk. Ze vervullen hun taken zoals de spijsvertering, immuunafweer, aanmaak van hormonen etc., doorgaans zonder morren. Maar zorgen wij niet goed voor ze, kunnen onaangename klachten het gevolg zijn. Je kunt je darmen iets goeds doen door voedingsmiddelen in je menu te brengen, die basenvormend zijn en rijk aan resistent zetmeel.
Aardappelen zijn rijk aan resistent zetmeel.
Helaas zijn de aardappelen sinds de opkomst van de low-carb diëten een beetje in het verdomhoekje terecht gekomen. Maar dat is niet helemaal terecht. Want in 100 gram aardappel bevinden zich 77,8 gram water. De rest zijn koolhydraten, vitamines, eiwitten, mineralen en een klein beetje vet. Omdat het grootste deel koolhydraten zijn, moet je inderdaad, als je wilt afvallen, niet alle dagen aardappelen gaan eten. Dit geldt ook voor mensen met diabetes 2.
Maar voor je de aardappelen helemaal uit je menu verbant, moetje weten, deze koolhydraten zijn wel de goede , namelijk resistent (onverteerbaar) zetmeel en belangrijk voor een gezonde darmflora.
Hoe zat het ook weer met resistent zetmeel?
Resistent zetmeel is een type zetmeel dat niet in de dunne darm wordt verteerd, maar wel wordt gefermenteerd in de dikke darm. De enzymen van ons spijsverteringskanaal kunnen het simpelweg niet afbreken. Dit heeft als voordeel dat deze suikers niet vrijkomen in het bloed. Resistent zetmeel behoort bij de vezels die onze darmflora met “goede” darmbacteriën voeden. Deze dikke darmbacteriën zorgen ervoor dat boterzuur wordt aangemaakt.
Boterzuur.
Boterzuur, ook bekend onder de naam Butyrat, is een korteketen vetzuur en is de belangrijkste bron voor een gezond darmslijmvlies. Een gezond darmslijmvlies is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat geen stoffen doorgelaten worden die niet in het bloed terecht mogen komen.
Boterzuur zorgt voor een sterke darmwand, werkt ontstekingsremmend en kan de zuurgraad positief beïnvloeden. Verder kan boterzuur ook in de bloedsomloop worden opgenomen en is gunstig voor de cholesterol spiegel. Ook kan boterzuur de insulinegevoeligheid verbeteren en de glucosehuishouding optimaliseren. Dit kan weer het risico op diabetes type 2 verlagen. Dit korteketen vetzuur is ook nodig voor stofwisselingstaken voor de hersenen en de lever.
Wetenschappers vermoeden dat een chronisch gebrek aan Butyrat sterk in verband gebracht kan worden bij de ontwikkeling van diabetes 2, hart- en vaatziekten en obesitas.
Dus het is duidelijk. Om onze darmen te beschermen en stabiel te houden is resistent zetmeel een “must” in onze menu.
Vooral gekookte en afgekoelde aardappelen (ook zoete aardappelen) maken in de darmen veel boterzuur aan. Een aardappelsalade is dus een gezonde manier van het bereiden van aardappelen en kan een goed alternatief voor diabetici zijn.
Gebakken en gefrituurde aardappelen zijn geen gezonde optie.
Andere bronnen voor resistent zetmeel.
Peulvruchten, zoals bonen, linzen, erwten.
Granen zoals rijst en haver, maar ook sorghum en gerst. Maar teffmeel spant de kroon; onderzoekers vermoeden dat 20 – 40% van de koolhydraten in teffmeel uit resistent zetmeel bestaat.
Bakbanen (meel) of niet te rijpe bananen.
Conclusie:
Resistent zetmeel in voedingsmiddelen kan volgens onderzoek grote invloed hebben op onze gezondheid. Door koolhydraat rijke voeding zorgvuldig te kiezen en op de bereiding te letten, kan je de darmflora positief beïnvloeden. Dus vaker afgekoelde aardappelen, pasta of rijst op het menu zetten.