Begin de dag met veel afwisseling in je ontbijt
Eenzijdig eten is tegenwoordig een groot voedingsprobleem. De oermens at vroeger ongeveer 2000 verschillende natuurlijke voedingsmiddelen. Sinds de opkomst van de landbouw zijn de mensen veel meer graanproducten en koemelkproducten gaan gebruiken. Het gevolg is dat de moderne mens te veel koolhydraten eet en te weinig gezonde eiwitten en vetten.
Tegenwoordig eten voor het grootste deel bewerkt voedsel, in plaats van natuurlijk voedsel. Bewerkt voedsel is voedsel waar o.a. door de voedingsindustrie al aan is “gesleuteld”.
Heel veel gezonde producten blijven gezond als men goed varieert. Bij weinig variatie mis je sowieso bepaalde voedingsstoffen en krijg je b.v.ook veel stoffen binnen die niet zo gezond zijn; de antinutriënten.
Als de mens van alles een beetje eet, is alles mensvoeding. Als de mens van een beetje alles eet, is niets mensvoeding.
Drs. Richard de Leth – OER sterk
Om gezond te blijven is het belangrijk dat alles wat je eet ook opgenomen en verwerkt wordt. Dit wordt gedaan door de spijsverteringsenzymen en de darmbacteriën; we noemen het ook de darmflora. Als je goed voor je darmbacteriën zorgt, zorgen de bacteriën ook goed voor jou. Voor een gezonde spijsvertering zijn gigantisch veel en heel veel verschillende darmbacteriën nodig. Als je te eenzijdig eet raakt de darmflora uit balans. Variatie brengt juist meer balans teweeg.
Een voorbeeld: Havermout met amandelmelk
Havermout is van nature glutenvrij, maar door het transport of de verwerking in de fabriek komt haver vaak in aanraking met granen die wel gluten bevatten. Tenzij je echt glutenvrije havermout koopt. Gluten, ook de gluten in granen en vooral in tarwe, irriteren het darmslijmvlies met alle nadelige gevolgen ervan. Maar haver bevat ook 64% zetmeel en dat is best veel. Zetmeel wederom, bevordert de toename van één bepaalde soort darmbacteriën, wat ten koste gaat van andere soorten. Het gevolg is een disbalans in de darmflora. Het is ook belangrijk om havermout goed te kauwen, want de vertering van zetmeel begint al met het speekselenzym amylase in de mond. Begrijp me niet verkeerd; havermout is op zich een prima ontbijt.
MAAR als je elke dag havermout eet, DAN loop je het risico dat je darmflora, spreek je spijsvertering verstoord raakt.
Veel mensen gebruiken amandelmelk met havermout.
Noten en zaden zijn goede bronnen van eiwitten en vetzuren. Ook hier draait het weer om de balans, want noten en zaden zijn rijker aan omega-6 vetzuren (die ontstekingen stimuleren) dan omega-3 vetzuren (die ontstekingen remmen) en waarvan we toch al vaak te weinig van eten. Bijvoorbeeld Chiazaad en lijnzaad bevatten juist meer omega-3 vetzuren. Lekker afwisselen dus!
Van belang is, dat je niet elke ochtend hetzelfde eet. Als je het lastig vindt om iets nieuws te verzinnen, kies dan 3 favoriete ontbijtjes en ga met deze afwisselen.
Het zou zo eruit kunnen zien:
Daarna begin je weer vooraf aan. Na een tijdje kan je weer eens iets anders kiezen.
Bescherm je gezondheid door heel veel variatie in je voedingspatroon. Zodat je zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.Dit geldt natuurlijk ook voor de lunch en het avondeten.