De invloed van verzurende voeding op artrose: Wat je zou moeten weten

Voeding- en leefstijladvies bij botontkalking
04/03/2023
Vocht vasthouden in de zomer rond de voeten – 7 tips die verlichting geven.
16/07/2023
Show all

De invloed van verzurende voeding op artrose: Wat je zou moeten weten

Steeds meer mensen tobben met gewrichtsklachten. Stijve, pijnlijke handen, vingers, knieën of heupen kunnen in het dagelijkse leven heel belemmerend zijn. Herken je deze klachten? Het zou zo maar kunnen zijn dat de zuur base balans in je lichaam verstoord is.

Belangrijk is de zuur base balans.

De zuur base balans in is misschien wel de allerbelangrijkste balans in je lijf. Je cellen kunnen namelijk uitsluitend functioneren als de pH waarde van je bloed precies tussen de 7,35 – 7,45 blijft. De pH-waarde is een maatstaf voor de zuurgraad van het lichaam. Stabiliteit van de pH-waarde is belangrijk voor chemische processen in het lichaam. Ideaal is pH 7.4.

Een gezond lichaam bereikt een goede balans door een voorraad van niet verzurende mineralen aan te houden en de zuren tijdelijk in de weefsels (gewrichten, spieren en pezen) op te slaan tot dat er weer genoeg mineralen aanwezig zijn om het zuur te binden. Duurt dit te lang, dan worden mineralen uit onze voorraad gehaald, namelijk uit haar, nagels en botten. Bij langdurige verzuring kan het op een gegeven moment naast gewrichtsklachten en botontkalking, ook tot haaruitval, futloosheid en eczeem, leiden. Bij een verzuurd lichaam steken vaak ontstekingen de kop op. Bij veel pijntjes is er kans op een verzuurd lichaam.

Hoe komt het dat de zuur base balans verstoord raakt?

Verzuring ontstaat in eerste instantie door gewone lichaamsprocessen zoals, ademhaling, beweging, en de spijsvertering. Normaal gesproken houd een gezond lichaam keurig de balans tussen basisch en zuur via de regelaars nieren, longen, huid en de spijsvertering.

Een te verzuurd lichaam kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder een ongezond dieet met veel verzurende voedingsmiddelen zoals geraffineerde suikers, bewerkte voedingsmiddelen, rood vlees en koolzuurhoudende dranken. Een voedingspatroon met te weinig groenten en fruit. Een tekort aan lichaamsbeweging, roken, te veel stress kan ook bijdragen aan verzuring.

Een ander punt is, dat zuren de mineralenhuishouding verstoren. Mineralen worden gebonden en te vroeg uitgescheiden en kunnen hun werk dus niet goed doen. Of de goede opname van mineralen worden belemmerd.

Voorbeeld: Cafeïne bind mineralen en zorgt voor uitscheiding van deze ontzurende mineralen.

verzurende voeding

Verzuring van het lichaam en gewrichtsproblemen

Verzuring van het lichaam en gewrichtsproblemen zoals bijvoorbeeld artrose,- artritis, -jicht kunnen, zoals je boven hebt kunnen lezen een verband hebben met elkaar.

Het lichaam is voortdurend bezig met het afbreken en opbouwen van kraakbeen en botweefsel. Bij gezonde mensen en een evenwichtig dieet is er meestal een balans tussen botafbraak en botopbouw. Echter, wanneer het lichaam te zuur wordt, kan dit de balans verstoren en de botafbraak versterken en de opbouw van kraakbeen vertragen. Botontkalking / osteoporose is hier het gevolg van. Lees ook het artikel voeding en leefstijladvies advies bij osteoporose https://energiekdoorhetleven.nl/voeding-en-leefstijladvies-bij-botontkalking/

Jicht

De reumatische aandoening jicht vraagt vooral om een dieet met weinig purinezuur (urinezuur). De oorzaak van jicht is een verstoorde purinestofwisseling, waardoor urinezuur zich ophoopt. Purinerijke producten als (orgaan)vlees, vis- en schaaldieren, te veel alcohol en koffie kunnen een jichtaanval uitlokken.

Waarom is een dieet met veel groenten en fruit aan te raden?

Wanneer het lichaam te zuur is, gaat het proberen de zuurgraad te compenseren door mineralen zoals calcium en magnesium uit de botten te halen. Dit proces kan leiden tot botafbraak en uiteindelijk osteoporose, een aandoening waarbij de botdichtheid afneemt en het risico op fracturen toeneemt. Om een goede zuur base balans in het lichaam te bewerkstelligen zou je voeding uit 80% basisch en 20% zuur vormend eten moeten bestaan. Zuren in je voeding zijn ook belangrijk net zoals de basen. Maar bij heel veel mensen slaat tegenwoordig de zuur base balans door naar te veel zuur. Zie ook mijn eerdere artikel over verzuring https://energiekdoorhetleven.nl/verzuring-van-het-lichaam-en-wat-kan-je-er-aan-doen/

ontzurende voeding

Een klein overzichtje welke voedingsmiddelen meer of minder verzurend werken

Sterk Basisch: alle groenten en fruit,

Basisch: vloeibare zuivel

Zwak zuur vormend: kwark, noten, zaden, roomboter, oliën

Zuur vormend: peulvruchten, granen en kaas

Sterk zuur vormend: vlees, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, wild, koffie thee, koolzuurhoudende dranken, ei en soja

Verzurend: alle koolhydraat-vormen, vetten, eiwitten. Er zijn wel gradaties.

Hoewel bepaalde voedingsmiddelen verzurend kunnen werken, betekent dit niet altijd dat ze ongezond zijn. Bijvoorbeeld, vis is een uitstekende bron van essentiële voedingsstoffen, ondanks dat het verzurend kan zijn. Het is niet noodzakelijk om alle verzurende voedingsmiddelen volledig te vermijden, maar het is wel verstandig om ze met mate te consumeren.

Tip: Vlees, vis en peulvruchten (verzurend) altijd te combineren met veel groenten. De ontzurende mineralen in de groenten helpen de zuur-base- balans in stand te houden

Uiteindelijk draait het allemaal om het bereiken van een goede balans in je dieet.

Tot slot

Sommige experts geven aan dat basisch eten niet nodig zou zijn omdat het lichaam het toch zelf kan regelen. Er is nog veel onduidelijk maar er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen de zuur base balans en gewrichtsklachten.

In een onderzoek uit 2014, waarbij een relatie werd gevonden tussen een hogere consumptie van groenten en fruit en een hogere botdichtheid bij ouderen, wijst op het belang van voeding voor de botgezondheid. Groenten en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor de botten, zoals calcium, magnesium, vitamine C en vitamine K.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *