Om energiek en gelukkig te leven is goed eten een van de belangrijke dingen om te doen. Maar er zijn helaas heel wat zaken die dat in de weg staan….
Het westerse voedingssysteem is uit de hand gelopen
Door de huidige gejaagde manier van leven met werkdruk en stress, is boodschappen doen een noodzakelijk kwaad geworden. Al jaren speelt de voedingsindustrie hier handig op in en helpt ons met kant en klare, geraffineerde en bewerkte voeding in zakjes en pakjes. Het resultaat lijkt nauwelijks meer op voeding, dus moeten smaakstoffen en conserveringsmiddelen toegevoegd worden. Immers willen we niet zo veel tijd aan boodschappen en koken besteden. Allemaal voor ons, zodat we niet te veel tijd aan eten koken kwijt zijn en meer tijd overhouden voor leukere of belangrijkere dingen! Maar wat kan belangrijker zijn om jezelf en je geliefden te voeden met voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om gezond, vitaal en vrolijk te blijven? We kiezen te gemakkelijk voor een snelle en niet echt gezonde hap. Wat heeft deze houding ons gebracht zijn we hierdoor gelukkiger geworden? Ik vind van niet. Er is heel veel gezondheidsschade ontstaan waar ik nu niet uitgebreid op in wil gaan. Wel even dit: de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en diabetes 2 komt steeds meer voor, ook op steeds jongere leeftijd. We zijn dikker en zieker geworden.
Het is vooral de omgeving waar we in leven. De verleidingen zijn te groot. Overal waar je komt; in de supermarkt, op stations, tankstations, zelfs in ziekenhuizen of scholen kan je goedkope, ongezonde en vooral verslavende snacks en maaltijden kopen. Wat ik ook verontrustend vind, is dat hele generaties niet meer weten hoe je een gezonde maaltijd moet klaarmaken.
Supermarkten en sommige voedingsproducenten beseffen dat dit een nieuwe trend is en dat met gezonde voedingsmiddelen veel geld te verdienen valt. Eén voorbeeld is dat de schappen met vegetarische vleesvervangers steeds uitgebreider gevuld zijn. Dit zijn plantaardige producten waar eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12 in zit als vervanging van vlees. Natuurlijk is het geweldig dat steeds meer mensen kiezen om minder vlees te gaan eten, goed voor de gezondheid en het klimaat. Maar kiezen voor een vleesvervanger uit een pakje is m.i. geen goed idee. Aan de vleesvervangers zitten een aantal grote nadelen. Vleesvervangers zijn vaak ongezond vanwege de enorme hoeveelheden ongezonde vetten, veel zout, suikers (eindigend op ..ose), smaakstoffen en sommige E-nummers. Dus heel goed de etiketten lezen.
Kies liever voor plantaardige eiwitten voor de vervanging van vlees. Dit kan in de vorm van droge peulvruchten (bonen, linzen etc.), deze zijn wel zwaarder verteerbaar dan verse peulvruchten zoals haricovert, peultjes en sugar snaps; andere groenten vooral spruitjes, broccoli en asperges; noten; hazelnoten hebben veel goede eiwitten; pitten en zaden, vooral hennepzaad en chia zaad bevatten veel eiwit. Quinoa en paddenstoelen, met name Shiitake. Tempé (biologisch) is gefermenteerde soja, dit levert goede bacteriën voor de darmflora en werkt ook positief voor de hormoonhuishouding.
Tip: eet droge peulvruchten met volkoren granen of (zilvervlies)rijst dan zijn deze beter verteerbaar.
Vergeet een lekker vers biologisch eitje niet van een vrolijk, scharrelend kippetje. Op wei-eiwit na zijn eieren de meest volwaardige eiwitbron. Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D, K en B12. Als je geen of weinig vlees, vis en zuivel eet dan zijn eieren dus een belangrijke bron van vitamine B12, dat alleen in dierlijke producten voorkomt. Verder bevat een ei ijzer, zink, selenium en foliumzuur; vier belangrijke mineralen voor je vrouwelijke gezondheid. En daarnaast bevatten eieren ook nog kalk, fosfor, B6, en choline en lecithine (vooral in het eigeel). Zie hier bijvoorbeeld een lekker recept voor ei-muffins.
Er is ook positief nieuws
Hoopvol is: we zijn er door deze crisis nog meer van overtuigd geraakt dat voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen wat betreft onze gezondheid. Er komen steeds meer mensen (artsen, (orthomoleculaire)voedingsadviseurs, wetenschappers, lijfstijlcoaches, schrijvers van kookboeken etc.) in beeld, die pleiten voor een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
Ons kabinet heeft kortgeleden een motie aangenomen voor een leefstijlcampagne om nu écht aan de slag te gaan met overgewicht, voeding en leefstijl. Ze zijn helaas nog niet zo ver om de btw op groente en fruit te verlagen of nog beter, helemaal af te schaffen.
Veel mensen hebben de extra tijd thuis, aangegrepen om weer lekker en gezond te koken met verse producten. We kunnen nog steeds niet naar een restaurant, dus zijn we recepten gaan uitproberen en hebben we heerlijke, gezonde en creatieve maaltijden klaargemaakt. En we hebben ontdekt dat samen gezond koken en eten een super fijn gevoel geeft. Samen genieten van lekker eten is het meest belangrijke sociale gebeuren.
Zouden de coronamaatregelen ons het besef hebben gebracht dat gezonde, pure voeding (niet alleen vulling) belangrijk is voor en gelukkig leven? Hoe kunnen we elkaar helpen om dit vast te houden?
Je zou het volgende kunnen doen:
Dit allemaal geeft een positief gevoel!
Samen kunnen we eraan werken om ons zelf en de wereld beter te maken. De kosten in de gezondheidszorg zouden drastisch om laag kunnen als heel veel mensen preventief aan hun gezondheid zouden gaan werken. Dit is gezondheidszorg – nu doen we nog vooral aan ziekenzorg, pas in actie komen als we klachten hebben. Dan zouden we grote stappen kunnen maken om het uit de hand gelopen westerse voedingssysteem positief te veranderen.
(Ideeën voor dit blog heb ik opgedaan in het nieuwe kookboek van Pascale Naesssens “Echt eten”)