Het belang van groentes voor meer energie

Kennis maken met voeding die je energie geeft?
29/12/2020
Kan je artrose voorkomen met gezonde (ontstekingsremmende) voeding?
12/01/2021
Show all

Het belang van groentes voor meer energie

Het belangrijkste is je lichaam te voeden met veel en een verscheidenheid aan groenten, liefst biologisch, want zij bevatten grote hoeveelheden van verschillende voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ik adviseer 350 tot 500 gram per dag. Maar veel mensen komen nog niet aan de 200 gram die het voedingscentrum adviseert. 

Alleen bij het avondeten gaat dit meestal niet lukken. Je kunt beter bij elke maaltijd voor extra groente zorgen, zelfs bij het ontbijt.

Houd er wel rekening mee om deze stap geleidelijk te maken. Als je in eens veel meer groenten gaat eten als dat je lichaam gewend is, zou dit spijsverteringsklachten kunnen geven. Je darmbacteriën moeten immers hier langzaam aan wennen.

Tips voor extra groenten

Ontbijt

  • (Zaden)crackers met avocado of guacamole, plakjes tomaat of komkommer.
  • Verantwoorde zelfgebakken pompoencake of carrot cakejes met kokosyoghurt). 
  • Stukje fritatta met groenten.
  • Smoothie met groenten erin. Liefst langzaam eten met een lepel i.p.v. met grote slokken drinken, dit helpt om de vertering te bevorderen. De vertering begint immers al in de mond, anders kan een smoothie nog wel eens zwaar vallen.

Lunch

  • Groentesoepen zoals wortel-, courgette-, broccoli-,prei-, pompoensoep, tomatensoep.
  • Groene salades met van alles erin, zoals tomaten, komkommer, olijven, fruit, feta, geitenkaas of een gekookt eitje, pitten en zaden erop. 
  • Een simpele dressing met b.v. olijfolie extra virgine, of walnoten / hazelnotenolie.
  • Een romige dressing gemaakt van avocado. Of een dressing van mango en gember, lekker bij rauwkost. 
  • Gekookte groentesalade met een romige dressing
  • Fritatta met groenten. Bijvoorbeeld met spinazie en zalm. Of met courgette en paprika.

Diner: 

  • 2 soorten groenten i.p.v. pasta, aardappelen of rijst. 
  • Linzenspaghetti mengen met courgette of wortelslierten.
  • Courgette slierten i.p.v. pasta. 
  • Bloemkoolrijst of zilvervliesrijst gemengd met bloemkoolrijst.
  • Bloemkoolcouscous gemengd met extra heel fijn gesneden groenten

Tussendoortjes

Worteltjes, stukje komkommer, tomaatjes, lekker met een dip van(zelfgemaakte) pesto of humus. 

Veel kleuren op je bord – Alle kleuren van de regenboog

Verantwoordelijk voor de kleur, geur, aroma en smaak van groenten, fruit, kruiden en zaden zijn de fytonutriënten ( fyto betekent plant, nutriënten betekent componenten) of plantenstoffen. Deze plantenstoffen kunnen de plant beschermen tegen aanvallen van infecties, schimmels en insecten. Deze beschermende stoffen zijn dus ook heilzaam voor de mens. De meeste plantenstoffen vullen elkaar aan om het welzijn te ondersteunen.

De kleuren van groente en fruit zijn niet alleen prachtig maar zeggen ook wat over de gezondheid.

  • Gezond rood (tomaat, aardbei, rode paprika, cranberry, veenbes, watermeloen) voor gezonde urinewegen en een sterk geheugen.
  • Krachtig oranje/geel (wortel, mandarijn, sinaasappel, abrikoos, ananas) voor een stevige weerstand en goede ogen.
  • Ga groen (spinazie, paprika, sla, courgettes, kiwi’s) voor een goed geheugen en sterke botten.
  • Versla uw leeftijd met blauw en paars (aubergine, pruim, vijgen).
  • Wijs met wit voor een beter cholesterol (witlof, artisjok, banaan, bloemkool).

Eet alle kleuren van de regenboog en je zult het merken aan je energieniveau.

Comments are closed.