Pompoen is een echte herfstgroente en hoort tegenwoordig bij het feest van Halloween. Kinderen eten deze groente meestal graag vanwege de zachte en zoete smaak. Je kunt pompoenen in uiteenlopende gerechten gebruiken.
De pompoen behoort tot de familie van de komkommers, meloenen, courgettes en kalebassen (deze zijn niet eetbaar) en werd al 9000 tot 7000 in Midden en Zuid-Amerika v.Chr. verbouwd. In de 16e eeuw werd hij in Europa geïntroduceerd en groeit tegenwoordig goed op eigen bodem.
Wat maakt de pompoen tot een superfood?
Rijk aan vezels
Ze zijn goed voor de lijn, omdat zij bijna geen calorieën bevatten maar rijk aan vezels zijn en daarom ook nog goed zijn voor je darmen. Pompoensoep is een ideale lunch; een lekkere, vullende soep met weinig calorieën.
Versterkt je afweer
De pompoen bevat ijzer en vitamine C, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. Er zit ook wat zink in, waardoor je afweer nog krachtiger wordt.
Bloeddruk verlagend
Er is veel van het mineraal kalium in de pompoen. Kalium en het mineraal natrium moeten in balans zijn. Helaas krijgen veel mensen te veel natrium (zout) binnen. Dit is op den duur slecht voor de bloeddruk en werkt hart- en vaatziektes in de hand.
Goed voor je ogen
De pompoen zit vol met betacaroteen, de voorloper van vitamine A. Vitamine A is goed voor je ogen en verbetert het zicht.
Goed voor de huid
Het caroteen (de oranje kleur) in de pompoen werkt als antioxidant in de huid. Antioxidanten houden veroudering op afstand.
Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van pompoen
Pompoenen bevatten cucurbitacines die in een lagere dosis volgens onderzoek toch heilzaam kunnen zijn. Zo blijken cucurbitacines ontstekingen tegen te kunnen gaan. Op dit moment staan cucurbitacines bij wetenschappers in de belangstelling vanwege de aanwijzingen voor een krachtige werking tegen verschillende soorten kanker. (bron: a Healty life.nl)
Pompoenen kunnen je gezondheid dus echt flink verbeteren. Pompoen wordt vaak voor soep gebruikt. Schillen is niet nodig, in de schil zitten namelijk heel veel antioxidanten, Maar je kunt pompoenen ook gebruiken voor:
Hier nog een lekker recept:
• 1 flinke flespompoen (ca. 1 1/4 kg)
• 3 el extra vierge olijfolie
• zout
• 1 flinke tl gemalen kaneel
• 5 el tahin (sesampasta)
• 125 ml dikke Griekse yoghurt (minstens 5 procent vet)
• 2 teentjes knoflook, uitgeperst
• 1 volle el sesamzaad
• 1 el dadel- of appelstroop
• 2 el koriander, grof gehakt
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de pompoen, schraap pitten en draden eruit, en verwijder de schil met een dunschiller of scherp mesje. Snijd de pompoen in niet te kleine blokken. Doe de blokken pompoen in een lage, ruime ovenschaal en meng er 3 el olijfolie, 1/2 tl zout en de kaneel door. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de pompoen in ca 1 uur gaar en hier en daar iets gebruind. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Doe de pompoen in de kom van de keukenmachine en voeg tahin, yoghurt en knoflook toe. Pureer tot een glad, romig mengsel. Proef of er nog zout in moet. Spreid de dip uit over een lage schaal en bestrooi met sesamzaad. Giet de stroop er over; roer dikke stroop eventueel eerst los met een beetje heet water. Strooi de koriander erover en serveer.
(bron: boek Jersualem van Yotam Ottolenghi)