Slaap je gezond – en oude wijsheid

Suiker – wie wordt niet blij van – Inzichten over suiker
02/09/2021
Waarom beter geen zuivel gebruiken.
26/09/2021
Show all

Slaap je gezond – en oude wijsheid

Je gezond slapen – hoe zit dat?

Naast voeding hebben onder andere te veel stress of te weinig slaap invloed op ons welbevinden.

Heb jij slaapklachten zoals moeilijk in slaap komen, niet door kunnen slapen, of wordt je vroeg in de ochtend wakker en kan je niet meer verder slapen?

Gebrek aan voldoende en ongestoorde slaap is een belangrijke reden waarom vrouwen 40+ vaak overdag gebrek aan energie, slaperigheid, concentratiestoornissen of sombere gevoelens ervaren. Geen wonder, het is bijna niet mogelijk om je overdag vitaal te voelen als je lichaam ’s nachts onvoldoende rust heeft gekregen.

Slechte nachtrust geeft een disbalans van de hormonen. Hormoonschommelingen kunnen op hun beurt weer slaapproblemen veroorzaken. Maar omdat hormonen de boodschappers zijn voor tal van onze lichaamsfuncties, kunnen zich nog veel meer lichamelijke problemen voordoen door een (chronisch) slaaptekort. Als je niet genoeg slaapt, raakt de verhouding tussen de hormonen in je lichaam van slag. Dat heeft niet alleen invloed op je bloedsuikerspiegel (die stijgt), maar ook op je bloeddruk (die gaat omhoog), je hongergevoel (dat wordt groter), je gewicht (gaat meestal ook omhoog), je hartritme, je immuunsysteem, je weerbaarheid tegen stress en gevoelens van welbehagen of depressie.

Even stukje theorie: De hormonen die een rol spelen bij ons slaapritme zijn o.a. insuline, cortisol, serotonine en melatonine.

  • Bij slaapklachten is vaak een gebrek aan een verschillende B vitamines, de mineralen calcium, magnesium en zink en het aminozuur tryptofaan.
  • Melatonine wordt gemaakt uit serotonine in onze darmen en hersenen. De voorloper van serotonine is het aminozuur tryptofaan. Voor dit proces is een samenspel nodig van boven genoemde vitaminen en mineralen.

Een goed multivitaminen en mineralen supplement kan hier al goed helpen.

Stoffen die het melatoninegehalte verlagen, zijn onder meer:

  • Alcohol, cafeïne, nicotine, maar ook medicijnen zoals aspirine, bèta blokkers, calcium blokkers, slaappillen, valium, antidepressiva.

Vermijd later op de avond koolhydraatrijke voeding, want zij geeft nog een piek in de insulinespiegel, waardoor je moeilijk in slaap kan komen en de kans dat je midden in de nacht wakker wordt door een daling van de insulinespiegel, is groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *