Suiker – wie wordt niet blij van – Inzichten over suiker

Metabool syndroom, wat is het en wat kan je doen om het te voorkomen?
22/08/2021
Slaap je gezond – en oude wijsheid
11/09/2021
Show all

Suiker – wie wordt niet blij van – Inzichten over suiker

Genieten van een stukje taart, een stukje chocolade of een heerlijk zoet dessert. We verlangen allemaal naar zoet. We worden er gelukkig van of we laten ons door een zoete traktatie troosten. We vinden dat we het verdiend hebben als het even tegen zit.

Maar ja, er zitten wel veel bewerkte, dus geraffineerde suikers in en als je er te veel van eet raak je er aan verslaafd en kan je op termijn ziek worden en juist ongelukkig.

Af en toe mag dat zeker, maar je moet keuzes maken.

Er komen steeds meer alternatieven op de markt, die veelvuldig onder de noemer gezond gebruikt worden. Hieronder een uitleg over de verschillende soorten suikers.

Tafelsuiker is een geraffineerde suiker – zoveel mogelijk vermijden.

Kokosbloesemsuiker en honing zijn ongeraffineerde, natuurlijke suikers. Deze passen met mate in een koolhydraat beperkt patroon. Maar het blijven suikers, gebruikt ze dus matig.

Xylitol en Erythritol zijn geraffineerde suikers die weinig invloed op de bloedsuikerspiegel hebben. Wie een ketogeen dieet volgt, zou deze suikers kunnen gebruiken. Wederom met mate.

Wat meer uitleg over deze laatste twee.

Xylitol wordt gemaakt uit berkenschors en Erythritol uit mais. Beide leveren weinig calorieën omdat ze niet in het bloed worden opgenomen. Om er suiker van te maken is een sterke bewerking nodig en dat is weer verre van gezond voor ons. Het eindproduct is niet meer natuurlijk. Suiker is ook afkomstig van een puur, natuurlijk product: suikerriet of suikerbiet. We eten geen suikerbieten maar suiker. Als we suikerbieten of mais zouden eten, was het geen probleem, daar eet je niet gauw te veel van.

Onderzoek heeft uitgewezen dat suikers zoals xylitol en erythrytol, weliswaar geen of weinig calorieën bevatten, maar dat mensen die deze producten als vervanger van suiker gebruiken niet afvallen. Ze kunnen bij regelmatig gebruik de balans van de darmbacteriën verstoren en mensen die er te veel van eten kunnen maag- en darmklachten ervan krijgen. Bovendien zou ons lichaam deze nepsuikers niet herkennen omdat er verkeerde signalen naar de hersenen gestuurd worden. Je proeft zoet maar er volgt niets, want er zijn geen calorieën. Ons lichaam reageert niet goed op deze nieuwe voedingsmiddelen.

Gebruik dan ook zo veel mogelijk onbewerkte suikers. Je kunt ook makkelijk desserts en eigen baksels zoeter maken door het gebruik van dadels, ongezwavelde abrikozen, rozijnen en cranberry’s.

Als je af en toe een beetje suiker of nepsuiker gebuikt moet dat kunnen, maar maak er geen gewoonte van. Je kunt je smaakpapillen ook langzaam aan een wat minder zoete smaak laten wennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *