Verzuring ontstaat in eerste instantie door gewone lichaamsprocessen zoals, ademhaling, beweging, en de spijsvertering. Normaal gesproken houd een gezond lichaam keurig de balans tussen basisch en zuur via de regelaars nieren, longen, huid en de spijsvertering.
Verzuring is een probleem dat vaak voorkomt bij mensen, maar hoe weet je of je er last van hebt?
Typische symptomen van verzuring zijn cellulitis, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten, candida infecties, ook fybromyalgie wordt steeds meer in verband gebracht met verzuring. Maar ook als je vaak moe bent (vooral in de ochtend) of vage klachten hebt, zou het aan de zuur-basebalans kunnen liggen. Bij langdurige verzuring kan het tot reuma, jicht, nier-gal,- of blaasstenen leiden. Door de verzuring werkt de stofwisseling niet meer optimaal en werkt dus de net genoemde klachten in de hand. Ook als we ouder worden blijven vaker zure afvalstoffen in het lichaam achter.
Hier enkele voorbeelden:
Om een goede zuur-base balans in het lichaam te bewerkstelligen zou je voeding uit 80% basisch en 20% zuurvormend eten moeten bestaan. Zuren in je voeding zijn ook belangrijk net zoals de basen. Maar bij heel veel mensen slaat tegenwoordig de zuur-basebalans door naar te veel zuur.
Jazeker! Hiervoor hebben we de mineralen calcium-magnesium-kalium-natrium nodig. Deze mineralen komen ruim voor in groenten en fruit. Dus, als je b.v. veel vlees bij de maaltijd eet, zou je ook een groot portie groenten moeten nemen om de zuren van het vlees te neutraliseren.
Een mens moet natuurlijk niet te ingewikkeld doen. Eet vooral gevarieerd met ruim groenten (zie ook mijn eerdere blog), wat fruit en minder dierlijke producten, snelle suikers, bewerkt voedsel, alcohol. Beweeg regelmatig, liefst in de buitenlucht, probeer stress te vermijden.
Tip: zelf begin ik mijn dag met een groot glas lauw water met een flinke scheut citroensap. Hiermee kan ik de zuren die zich in de nacht hebben gevormd snel afvoeren. Spoel daarna wel even je mond, want de zuren van de citroen kunnen het tandglazuur aantasten.
Let op: een Citroen smaakt wel heel zuur, maar niet zuurvormend; juist heel basisch. Iets wat heel zoet, is doorgaans wel behoorlijk verzurend.
Op internet kan je complete lijsten vinden over de zuur-base verhouding van voedingsmiddelen.
Zeer zuur | Zuur | Neutraal | Basisch | Zeer basisch |
– Alcohol – Eigeel – Frisdranken – Kaas – Koffie / zwarte thee – Suikers – Vleeswaren – Witmeel producten | – Gezwavelde zuidvruchten – Granen, meel, rijst – Hüttenkäse – Kwark – Peulvruchten – Pinda’s – Vlees/Vis – Walnoten | – Eiwit – Noten m.u.v. walnoten – Oliën/Vetten – Ongezwavelde zuidvruchten – Roomboter – Yoghurt – Zaden – Zure room | – Amandelen – Biogarde – Karnemelk – Melk – Paddenstoelen – Sperziebonen – Witte wijn – Zonnebloempitten | – Aardappelen – Fruit (m.u.v. abrikoos, banaan) – Groenten (m.n. spinazie) – Kruidenthee – Water – Mineraalwater – Rode wijn – Groentesappen – Spirulina |
Weetje
Ik heb al verteld dat de stabiliteit van de zuur-basenbalans heel belangrijk is. Ons lichaam bereikt dit door een voorraad van niet verzurende mineralen aan te houden en de zuren tijdelijk in de weefsels op te slaan tot dat er weer genoeg mineralen aanwezig zijn om het zuur te binden. Duurt dit te lang , dan worden mineralen uit onze voorraad gehaald, namelijk uit haar, nagels en botten. Bij langdurige verzuring kan het op een gegeven moment tot haaruitval, futloosheid, eczeem, botontkalking en de aandoeningen die ik in het begin al genoemd heb, komen
Sommige experts geven aan dat basisch eten niet nodig is omdat het lichaam het toch zelf kan regelen. Het is wel zo dat de mensen duizenden jaren vooral basisch voedsel hebben gegeten als jagers/verzamelaars. Er was lang niet altijd dierlijk voedsel. Tegenwoordig wordt er juist veel te veel van gegeten. Overwegend basisch eten heeft nog andere voordelen, zoals de vele beschermende plantenstoffen en vezels in groenten en fruit (lees dit ook in mijn eerdere blog), die we voor onze gezondheid hard nodig hebben.
1 Comment
[…] Eet ruim basisch voedsel, dit ondersteund de lever enorm (zie ook mijn blog over verzuring) […]