Een belangrijke energiebron, naast de koolhydraten zijn de gezonde vetten. Ik hoor je al zeggen, maar daar wordt ik dik van. Dat is ons tientallen jaren verteld, maar dit is achterhaald, want uit veel wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat dit niet klopt.
Er zijn nog steeds mensen die denken dat je ziek wordt door het eten van verzadigd vet.
Natuurlijk zijn er ook ongezonde vetten naast de gezonde, en het is belangrijk om dit verschil te kennen. Het is goed te weten dat je eigen vetcellen de grootste energievoorraad van je lichaam zijn. Vetten verbranden voor energie is gezond voor je lichaam, zowel het verbranden van eigen vetcellen, als ook het verbranden van vetten uit voeding; het is veel gezonder dan uit de glucose uit koolhydraten.
Je krijgt geen snelle energie-boost uit vet, maar je energieniveau blijft gelijkmatig en je lichaam zeurt niet steeds weer om eten (wat bij de verbranding van koolhydraten eerder het geval is), het lichaam weet dat er genoeg brandstof aanwezig is.
Eigenlijk bestaan er geen ongezonde vetten. Waar het om gaat is de juiste balans van de onverzadigde vetzuren; omega 3 – 6 – 9 en verzadigde vetten. Wat ons lichaam niet nodig heeft zijn transvetten. Even een korte uitleg:
Transvetten ontstaan bij het industrieel harden van plantaardige oliën. Je vindt ze vooral in bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klare sauzen, dressings, margarines, zoutjes, koek, snoep, bepaalde toetjes en gebak. Transvetten zijn schadelijk voor de gezondheid.
Bronnen van omega-3 vetzuren (remmen ontstekingen): zo veel mogelijk gebruiken, voor koud gebruik
Verzadigde vetzuren: heel goed geschikt voor bakken en braden
Verzadigd vet: vlees, zuivel, roomboter, kokosolie of ghee (en zit het meest in moedermelk!).
Kokosolie is een bijzonder vet; zie hier ook mijn blog https://energiekdoorhetleven.wordpress.com/2021/05/05/7-weetjes-over-kokosolie/
Bij verhitting van omega 9 oliën, zoals olijfolie, gaan er wel wat waardevolle stoffen als antioxidanten verloren, maar de olie zelf kan er wel tegen. Op niet al te hoge temperaturen (lager dan 170 graden) bakken of wokken in olijfolie kan prima.
We werden krampachtig gewaarschuwd voor het vermijden van verzadigd vet. Maar sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet, bevatten ook belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid. Denk hierbij aan kaas, eieren, vlees en chocolade. Kaas levert bijvoorbeeld belangrijke eiwitten, calcium en magnesium. Eieren bevatten ook heel veel goed opneembare eiwitten, en daarnaast ook nog eens jodium, vitamine D en choline. Donkere chocolade bevat veel vezels en mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, zink en selenium.
Geraffineerde koolhydraten en suiker kunnen onze gezondheid ook nadelig beïnvloeden, daarom is het kijken naar alleen verzadigd vet kortzichtig.
Men zou meer moeten waarschuwen voor junkvoed, dat meestal zeer ijk is aan verzadig vet.
Het gaat om het totaalplaatje van het voedingsmiddel, de maaltijd en het voedingspatroon.
Het advies om verzadigd vet tot het minimum te beperken, kan ervoor zorgen dat mensen zichzelf gezonde, voedingsmiddelen, die rijk aan verschillende voedingsstoffen zijn, ontzeggen.