7 inzichten waarom volwassen mensen beter geen melk of melkproducten kunnen gebruiken.
De meeste zuivel bevat lactose, de melksuiker. Melksuiker verteren we slecht, omdat het enzym lactase, dat de lactose verteert, bij veel mensen ontbreekt. Mensen zijn de enige levende wezens die na de zoogperiode melk(producten) gebruiken. Melk is bedoeld voor pasgeboren dieren, baby’s en jonge kinderen om te groeien en niet voor volwassenen. De zuivelindustrie doet ons jaren wat anders geloven.
Zuivel is een van de leveranciers van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, dat de groei van (borst)kanker kan bevorderen en de werking van de schildklier kan verslechteren. Koemelk bevat de meeste melksuiker (4,6%).
Zuivel gemaakt van koemelk is zwaarder te verteren dan zuivel van geitenmelk. Omdat koemelk en eiwit bevat wat slecht verteerbaar is; in geitenmelk komt dit eiwit niet voor. De mineralen uit geitenmelk nemen we ook beter op dan uit koemelk. Wel bevat geitenmelk eveneens lactose.
De vette vormen van zuivel zoals roomboter en ghee kun je wél gebruiken. Roomboter is samengesteld uit korteketenvetzuren dat zijn verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De korte ketenvetzuren komen niet in de lever en zijn daarom licht verteerbaar. Daarnaast zijn deze korteketenvetzuren goed voor de darmflora. Het boterzuur zorgt ook voor een juiste zuurgraad in de darmen, waardoor slechte bacteriën verdwijnen. Omdat ghee (geklaarde boter) ontdaan is van alle vaste bestanddelen, bevat het helemaal geen lactose en melkeiwitten meer. Daardoor is het geschikt bij lactose-intolerantie en koemelkallergie. Ghee wordt al honderden jaren in de Ayurvedische keuken gebruikt.
Zure zuivel, zoals (volle biologische) yoghurt of kwark, kefir en niet meer dan 1 plak kaas per dag is voor de dagelijkse eiwitbehoefte prima.
Zuivel en prostaatkanker: Het hoge calciumgehalte in zuivel verhoogt de kans op prostaatkanker. Ook rood vlees en geraffineerde koolhydraten zorgen voor de groei van prostaatkankercellen.
Zuivel en botontkalking: Het lijkt aannemelijk: botten bestaan uit kalk en melk is een bron van calcium (kalk) dus melk drinken is goed voor je botten. Helaas werkt ons lichaam niet zo simpel. Dit komt door een verkeerde calcium-magnesiumverhouding in zuivel. Kalk wordt pas goed in de botten opgenomen als in het bloed een goede verhouding zit tussen calcium en magnesium, namelijk 2:1. In zuivel is deze verhouding 4:1. Er zit dus relatief weinig magnesium in zuivel, waardoor ook magnesium aan de botten onttrokken wordt bij het drinken van melk. Dit maakt de botten nog zwakker. Vrouwen hebben vaak al een tekort aan magnesium en dan helpt melk drinken zeker niet. Heb je regelmatig last van spierkrampen? Verminder je zuivelconsumptie en kijk wat er gebeurt.
Om botontkalking te voorkomen of te herstellen haal je gezonde calcium uit groene groenten, bonen, noten en zaden. Brandnetelthee, tofu en tempeh zijn ook goed voor je botten. Blijven bewegen en vooral krachttraining met gewichtjes is ook heel goed. En als supplementen adviseer ik vitamine D3, vitamine K en magnesium.
Heb je een druk, stressvol leven? Ook bij stress gebruikt het lichaam extra magnesium.
Verder is bekend dat bij alle ziektebeelden waar chronische (darm)slijmvliesproblemen een rol spelen, zuivel funest is. Denk aan allergieën en intoleranties, astma, autisme, bloedarmoede, schimmelinfecties (candida), eczeem, hoofdpijn, reumaklachten.