In de wintermaanden is het belangrijk om extra voor je lichaam te zorgen om verkoudheid en griep buiten de deur te houden. Genoeg rust, jezelf warm houden, gember- of kurkumathee drinken etc., zijn mooie remedies om de weerstand op pijl te houden.
Maar ook op de lange termijn kan je heel veel doen om je lichaam en dus ook je immuunsysteem sterk te maken tegen bacteriën, virussen, schimmels etc.
Lees hieronder wat allemaal invloed kan hebben op het immuunsysteem.
Voorkom overgewicht maar ook ondergewicht.
Al in het begin van de 20e eeuw stelden wetenschappers vast, dat ondervoeding (gebrek aan vitale stoffen, vetzuren en aminozuren) een verhoogd risico op infecties met zich mee brengt. Daarentegen leidt overgewicht en dan vooral veroorzaakt door vet en suiker, vaak tot een verandering van het microbioom van de darm en de huid. Dit zorgt voor een verhoogde kans op ontstekingen. Verder werd bij mensen met obesitas vastgesteld dat de functie van de immuuncellen is verlaagt. Vooral te veel vet in de buikstreek is niet onschuldig. Hier kunnen ontstekingsreacties ontstaan waar je niets van voelt. Deze zogenoemde ‘laaggradige’ ontstekingsreacties hebben een ongunstig effect op je gezondheid. Ze brengen het immuunsysteem uit balans.
Voorkom een te eenzijdig voedingspatroon.
Zo loop je niet gevaar om een tekort aan voedingsstoffen op te lopen. Ontbreken bepaalde voedingsstoffen zoals vitale stoffen als vitamines, zink, ijzer etc. kan het gebeuren dat het immuunsysteem zijn werk niet naar behoren kan doen. Met een gevarieerd voedingspatroon krijgt je lichaam alle stoffen binnen die het nodig heeft om gezond te blijven.
Vermijd alcohol, nicotine, cafeïne.
Als je het niet helemaal kan laten staan, beperk dan de hoeveelheid. Mineralen worden vaak te vroeg uitgescheiden en deze drie gebruiken extra veel vitamines, waardoor de cellen voor het immuunsysteem te kort komen en de afweer tegen bacteriën en virussen niet optimaal werkt.
Beperk bewerkte voedingsmiddelen.
Chemische toevoegingen, lange transportwegen, opslag, verhitten van voeding zorgen voor vermindering van de voedingswaarde. Bovendien zitten de voedingsmiddelen in pakjes en zakjes meestal vol toevoegingen die het immuunsysteem verzwakken.
Vermijd geraffineerde suiker.
Deze voed ziekmakende kiemen in de darmen. Bovendien is het een echte “vitamine C rover” en bevordert ontstekingsreacties in het hele lichaam.
Beperk dierlijke vetten.
Te veel verzadigde dierlijke vetten bevorderen net zoals suiker ontstekingen in het lichaam.
Let op de bereidingswijze van je voeding.
Beperk bereiding van voedsel op hoge temperaturen, zoals bakken, grillen, frituren, roosteren, gratineren en karamelliseren. Hierbij ontstaan verbindingen tussen suikers en eiwitten (AGE’s), deze verbindingen vormen sterke vrije radicalen en zijn bijzonder slecht op heel veel vlakken van onze gezondheid. Wat betreft het immuunsysteem beschouwt onze afweer de AGE’s als gevaarlijke indringers en verhoogt het ontstekingsniveau. De cellen van het immuunsysteem zijn dan druk bezig om deze indringers af te weren. De afweer tegen bacteriën en virussen verloopt dan zo als het in een gezond lijf zou moeten.
Verminder de inname van zout.
Veel zout in onze voeding zorgt voor een verhoging van het glucocorticoïd-spiegel in ons bloed. Dit vertraagt de activiteit van de Granulocyten (dit zijn belangrijke afweercellen van het lichaam) .Bovendien beschadigt zout de melkzuurbacteriën in onze darmen, die ervoor verantwoordelijk zijn dat het darmslijmvlies intakt blijft.
Wil je nog meer weten wat je voor je immuunsysteem kan doen? In een eerder artikel uit de pandemie tijd staan nog meer invalshoeken beschreven.