Wortels – onder gewaardeerd Super-food

Heb jij vaker last van brandend maagzuur of oprispingen na het eten?
27/02/2022
Zou jij je soms ook energieker, vitaler, passievoller, enthousiaster willen voelen?
12/05/2022
Show all

Wortels – onder gewaardeerd Super-food

5 redenen waarom je vaker wortels zou moeten eten

Wortels zijn een geliefde groente bij groot en klein, maar worden tegelijkertijd onderschat war betreft hun gezonde werking in ons lichaam. Tegenwoordig kunnen we naast de oranje wortel ook kiezen voor de paarse, rode of gele variant. De kleur van de wortel (en van alle groenten) zegt iets over de secundaire plantenstoffen. De oranje wortel is koploper wat betreft de bèta carotenoïden en lycopeen (verantwoordelijk voor de rode kleur van b.v. een tomaat). Tot in de 16e eeuw kende men alleen de paarse en de gele wortel. Er wordt een verhaal verteld, dat de Nederlandse telers de oranje wortel gingen kweken om ons koningshuis van Oranje-Nassau te eren.

Zelf eet ik heel graag een kop soep van heerlijke groenten bij de lunch. Dé manier om extra groenten aan je voedingspatroon toe te voegen. Ik heb een heerlijk nieuw recept van een romige Pompoen-wortel-zoete aardappel soep, wat ik graag wil delen.

De 5 redenen waarom de wortel zo goed voor ons is:

  • 1. Lekker geheim wapen bij darmklachten

Wortelgerechten zijn in het algemeen licht verteerbaar en worden vaak bij maag-darmklachten klaargemaakt. Fijn geraspte of zachtgekookte wortels kunnen helpen om snel weer op de been te komen.

Etherische oliën en caroteen in wortelen kunnen wormen in de darmen bestrijden.

Rauwe wortelen verminderen de activiteit van de Salmonella bacteriën en kunnen zo helpen om een Salmonella vergiftiging te bestrijden.

Het pectine in wortels voedt de darmbacteriën en ondersteunt de darmwand.

  • 2. versterken het gezichtsvermogen door Bètacaroteen

Wortelen bevatten heel veel bètacaroteen wat de voorloper is van vitamine A. Deze vitamine hebben we o.a. nodig om licht en donker te kunnen zien. Een gebrek aan vitamine A kan de oorzaak zijn van nachtblindheid, gevoeligheid voor bindweefselontstekingen van de ogen of droge ogen. Om bètacaroteen goed in de darmen op te kunnen nemen is vet noodzakelijk, want deze plantenstof is vetoplosbaar. Daarom bij wortelgerechten altijd een lepel plantaardige olie van goede kwaliteit of een klontje biologische roomboter toevoegen.

  • 3. Carotenoïde vertragen de celveroudering

Verouderen doen we allemaal. Maar met een voornamelijk basisch voedingspatroon, met voeding die rijk is aan vitale stoffen, kunnen we dit toch tegengaan en werken we aan een jongere biologische leeftijd. Vooral de secundaire plantenstoffen alfa- en bètacaroteen, die veelvuldig in wortels voorkomen, gaan oxidatieve stress in de cellen tegen, de hoofdoorzaak van cellveroudering. Daarom zou iedereen die zijn biologische leeftijd zou willen verjongen, regelmatig van wortelgerechten moeten genieten.

  • 4. Bruinen de huid en laten ze stralen

Iedereen wil wel graag jeugdig uitzien en ook daaraan kunnen wortelen iets bijdragen. Bètacaroteen, ik heb het al genoemd, is de voorloper van vitamine A en deze vitamine hebben we nodig voor het aanmaken en repareren van onze cellen. Voldoende vitamine A zorgt voor een gezonde, gladde en stralende huid. Verder kleurt bètacaroteen niet alleen de wortel maar ook de huid en geeft een een lichte kleuring. Experts denken, dat je wel 3-4 wortels per dag moet eten om na 2-3 maanden een lichte verkleuring te bewerkstelligen. Het bruine tintje beschermt echter niet tegen de schadelijke invloeden van de zon. Je kunt het eerder zien als een natuurlijke zelfbruiner.

  • 5. Wortels verhogen de vruchtbaarheid van de man

De carotenoïde in de wortels verhoogt de bewegelijkheid van het sperma, hebben onderzoekers van de universiteit van Harvard vastgesteld. In het onderzoek wilde men nagaan welk effect ananas, wortelen, tomaten etc. op de sperma kwaliteit had. Het resultaat was, dat mannen die vooral oranje gekleurde groenten aten, gezonder en bewegelijker sperma hadden. Bijzonder was, dat het effect bij de consumptie van wortelen het grootst was.

Welke manier van bereiden is nu het meest effectief voor onze gezondheid?

In de gezonde, orthomoleculaire keuken zorgen we altijd voor genoeg afwisseling, ook wat betreft de manier van klaarmaken. Dit, om zo veel mogelijk voedingsstoffen in ons lichaam te kunnen opnemen. Voor de wortelen geldt: rauw gegeten gaan geen voedingsstoffen door het koken verloren, verder zorg je op deze manier dat de darmen voldoende vezels krijgen. Het raspen van wortelen zorgt daarnaast voor een extra grote opname van voedingstoffen. Uit onderzoek is gebleken dat het knabbelen van een worteltje maar 3% van de carotenoïde in het maagsap opgenomen werden. Daarentegen zorgde het raspen of stomen en het toevoegen van een goede olijfolie of roomboter voor een opname van 45%. Stomen is een geweldige manier om groenten en dus ook wortels, te garen; voedingsstoffen blijven behouden die je anders met het kookwater weg zou gieten.

Conclusie

Bij een gezonde, vitale leefstijl zorg je voor voldoende afwisseling in de keuken qua voedingsstoffen en de manier van bereiden. Zo geniet je van heerlijk, puur eten en verzorg je je lichaam met ruim vitale voedingsstoffen voor meer energie en vitaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *