Zoete aardappel gezonder dan de gewone aardappel?

Vetten ongezond of toch gezond?
29/08/2022
5 tips om lekker warm te blijven
19/11/2022
Show all

Zoete aardappel gezonder dan de gewone aardappel?

Waar zit het verschil tussen beide knollen?

Het grootste verschil is de glycemische index (GI). Even kort uitleggen wat glycemische index betekent.

De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Bij een voedingsmiddel met een hoge GI ligt de GI rond de 70 of hoger. Een lage GI is minder dan 55. Deze waarde is belangrijk voor mensen met Diabetes 2, omdat schommelingen van de bloedsuikerspiegel niet wenselijk is. Dat geldt om diverse redenen voor iedereen.

Glycemische index van aardappelen en zoete aardappelen.

Aardappelen én zoete aardappelen bestaan grotendeels uit zetmeel. Zetmeel is eigenlijk gewoon maltose, dat gewoon weer glucose is. Glucose is weer 100% suiker. Tafelsuiker heeft een glycemische index van 65 en honing van 58.

De glycemische index van een zoete aardappel bedraagt maar 35. Dat is heel laag, wat betekent dat de koolhydraten traag zullen worden opgenomen in het bloed. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste gezondheidsvoordeel van de zoete aardappel.

Ook de vezels zorgen voor een geleidelijke opname van suikers. Dit houdt de bloedsuikerspiegel constant en daarmee ook het energieniveau.

De glycemische index van gekookte aardappelen is 78  Dat is hoog, wat betekent dat de koolhydraten uit de aardappel snel zullen worden opgenomen in het bloed.

Van elk product kan de GI worden bepaald, maar hoe hoog die waarde is hangt van verschillende  factoren af, zoals: b.v .ook  de bereidingswijze:

de GI van gekookte aardappelen is 78, maar die van frites en gebakken aardappelen ongeveer 93.

Ook de manier waarop je zoete aardappelen bereidt, maakt een verschil in hun GI. De GI van 150-g zoete aardappel, gekookt met schil gedurende 30 minuten, is 46. Dat aantal loopt op tot 94 als dezelfde zoete aardappel gedurende 45 minuten wordt gebakken.

Vitaminen en mineralen

Vitamine A

Op het vlak van vitamine A met ruim 900 microgram scoort de zoete aardappel veel hoger dan de gewone aardappel met maar 1 microgram.

Het is een vetoplosbare vitamine die we vooral halen uit dierlijke producten, maar die het lichaam ook zelf kan aanmaken vanuit carotenoïden (uit plantaardige producten) en daartoe behoort bijvoorbeeld bèta-caroteen (een anti-oxidant), waar je waarschijnlijk al wel eens van gehoord hebt. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij ons gezichtsvermogen en onze groei.

Vitamine C

de hoeveelheid vitamine C in een aardappel is slechts 8 mg per 100 gram. De hoeveelheid vitamine C in de zoete aardappel is 26 mg per 100 gram.

Beiden bevatten een aardige hoeveelheid kalium, calcium en magnesium.

Het valt ook op dat de zoete aardappel 10 microgram Selenium(spoorelement) bevat tegen bij de gewone aardappel. Het is een belangrijk antioxidant.

Selenium beschermt tegen ouderdomsverschijnselen, houdt de spieren gezond, verhoogt de weerstand van het organisme, beschermt tegen kanker en ondersteunt hart en bloedvaten. Een lage seleniuminname komt in Nederland veel voor, onder meer bij vegetariërs.

Het zit vooral in vlees, vis, eieren, paranoten, broccoli, kool, knoflook, paddenstoelen.

Energie, vetten, zetmeel, eiwittenkoolhydraten.

Energie (kcal)                  Zoete aardappel 70 kcal                            gewone aardappel 77 kcal

Vetten                              Zoete aardappel 0,2 gram                         gewone aardappel 0,5 gram

Zetmeel                           Zoete aardappel 10,1 gram                      gewone aardappel 15,4 gram

Waarvan suikers            Zoete aardappel 4,2 gram                         gewone aardappel 0,6 gram

Eiwitten                           Zoete aardappel 1,3 gram                         gewone aardappel 1,9 gram

Koolhydraten Zoete aardappel 14,3 gram gewone aardappel 16 gram

Deze waarden zijn allemaal uitgedrukt per 100 gram rauwe aardappel. Zoals je kan zien bevat de klassieke aardappel 7 calorieën meer dan de zoete. Verwaarloosbaar dus. Als we dan even verder kijken, zien we dat de gewone aardappel:
– meer koolhydraten bevat
– minder suiker bevat
– iets meer vetten bevat
– iets meer eiwitten bevat

Vezels

De gewone aardappel bevat minder vezels dan de zoete aardappel. 1,8 gram tegen 2,7 gram bij de zoete aardappel. Je zou kunnen denken dat 1 gram verschil heel erg weinig is, maar omdat je maar 25 tot 30 gram vezels per dag nodig hebt, maakt het toch uit.

Conclusie:

De zoete aardappel bevat veel gezonde voedingstoffen, meer als de gewone aardappel. Het is ook een heel veelzijdige knol waar je oneindig mee kunt variëren. Zelfs voor desserts en gebak kun je je zoete aardappel gebruiken. Door de lagere glycemische index van de zoete aardappel houd je de bloedsuikerspiegel constanter dan bij de gewone aardappel. Maar over de gewone aardappel hoef je niet alleen negatief te denken.

Over de werking op de darmgezondheid van de aardappel heb ik in een van mijn laatste blogs geschreven. https://energiekdoorhetleven.nl/aardappelen-voor-een-gezonde-darm/

Af een toe een aardappeltje kan geen kwaad, zeker als je niet te zwaar bent of geen Diabetes 2 hebt. Variëren met de zoete aardappel zou ik zeker doen. Ook variatie is belangrijk in een gezond eetpatroon.

Bronnen: A healty life, Stichting Orthokennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *